Vredesfeest 2009

Met het organiseren van een vredesfeest, kwam een beetje een droom tot werkelijkheid, een droom van mensen die samenkomen om vrede te vieren.

In februari besloten we de daad bij het woord te voegen. De dag van 25 oktober kozen we ter ere van het Japanse meisje Sadako Sasaki, die dan juist 54 jaar geleden de strijd verloor tegen leukemie ten gevolge van de stralingsziekte. Na wel wat afspreken, vergaderen, regelen en ontwerpen, raakte ons project op sporen. We telden een ruim dertigtal die op één of andere manier meewerkten. Vroeg op zondagmorgen waren we paraat om de zaal in te richten, en na de laatste muzikale repetitie, waren we net op tijd klaar.

Bij het binnenkomen kregen de bezoekers een uitgewerkte brochure over het verloop van de namiddag, en er werd hen een drankje aangeboden. In afwachting van het eerste deel op het programma konden ze reeds onze stands en de zaal bekijken. Blikvangers waren onder meer het knappe bekroonde patchwork en het origamimobiel, allebei met kraanvogels.


Na een hartelijke verwelkoming door Marius, onze presentator voor deze namiddag, gingen we van start met het thema "Muziek & Vrede". Theresia begeleidde een muzikaal experiment op instrumenten met een achttal kinderen, van haar muziekinitiatieklas. Ze improviseerden rond een melodietje op de zin "Ben je boos, pak een roos ! Zet hem op je hoed, dan ben je morgen weer goed.". Daarna bracht de gitaarklas van Anne een instrumentale uitvoering van het bekende "Imagine" van John Lennon. "Smile" van Noa, uit de film "la Vita è bella", "What a wonderful world" van Louis Armstrong, de "Libertango" van Astor Piazzolla, en "There's a place for us" - de titelsong uit de musical uit "West-Side Story"- volgden, prachtig gebracht door Anne, Eva, Griet, Min en Theresia.Na wat verzetten van stoelen kwam de demo van het nieuwe aikido van Peter, Heiwa Shugi ryu-aikido, kortweg HSR-aikido. De vredesgedachte is daarbij verder uitgewerkt, en dit nieuwe aikido concentreert zich rond de eenheid van zelfzorg, zelfverdediging en zelfontplooiing. Zelfverdediging zonder schade toe te brengen, is de zoektocht. Annelies, Bart, Raf en Thijs waren de "aanvallers".


Volkomen volgens planning konden we dan op de tatami plaats ruimen voor een workshop origami. Wie zin had en het aandurfde, doorliep onder de deskundige begeleiding van Barbara het toch wel ingewikkelde plooischema, met een mooie gekleurde kraanvogel als resultaat. De allerkleinsten vonden ondertussen hun gading bij Kim. Ze konden hartjes knippen, en die op hun kleren kleven, of mandala's kleuren.Als slotdeel brachten we met z'n twaalf een demo van Yang-stijl tai chi chuan, aangevuld met voorbeelden van qi gong. We toonden de beginnersreeks "Tai chi-12", fragmenten uit de korte vorm "Tai chi-37" en uit de lange 108-vorm. Aandacht was er ook voor de vechttoepassingen van de tai chi chuan-vormen, en tevens lieten we de oefeningen zien om het aanvoelen van de partner te verbeteren, de "pushing hands".

Uiteindelijk, na nog wat napraten en een drankje aan de bar, en vooral, na alles opgeruimd te hebben, gingen we moe en voldaan naar huis. We konden terugblikken op een mooie dag en we hopen dat alle aanwezigen er net als wij plezier aan beleefden… .