Vormen van Zelfzorg

Eťn van de obstakels voor een volwassen krijgskunstbeoefening is de misleidende beeldvorming erover. Films brengen vergeldende en bloederige confrontaties, reportages brengen verslagen over fanatieke competitie binnen vechtsport, en verder lijkt het oefenen van vechttechnieken iets voor volgroeide en echte kinderen. Voor zelfzorg bestaat een vergelijkbaar vertekend beeld alsof zelfzorg iets zou zijn voor verwende rijkeluisdametjes die hun leeg bestaan vullen in wellnesscentra.

Beide beelden zijn misplaatst. Bovendien is zelfzorg een vorm van zelfverdediging, en kan het oefenen van vechttechnieken een vorm van zelfzorg zijn. Zelfzorg en zelfverdediging gaan hand in hand.

Een gepaste omschrijving van zelfzorg blijkt moeilijk te geven. Dagelijkse hygiŽne is een goed voorbeeld. Die besteedt men niet uit aan een dienstverleningscentrum, tenzij men oud, ziek of anders behoeftig is. De meeste mensen poetsen zelf hun tanden en gaan zelf in bad. Omdat ze op die manier verantwoordelijkheid nemen voor hun eigen welzijn, verhogen ze hun levenskwaliteit. Ze stinken niet, wat hun sociale contacten verbetert. Hun tanden blijven van goede kwaliteit, met gunstige gevolgen voor hun spijsvertering en bloedsomloop. Wie zichzelf verzorgt, behoudt en verhoogt zijn welzijn, en daardoor ook dat van zijn familie, vriendenkring of omgeving.
Uiteraard gaat zelfzorg verder dan dagelijkse hygiŽne alleen. Wie zichzelf geneest en niet meteen naar de arts loopt, doet aan zelfzorg. Dat kan gaan over zelfmedicatie, ontspanning, stressreductie, ontgifting, gezonde voeding of time-management. Uiteraard zijn daar grenzen aan, en die bewaken, dwz weten wanneer je echt een arts nodig hebt, is eveneens een vorm van zelfverantwoordelijkheid. De ontwikkeling van eigen vaardigheden staat centraal: uit zelfzorg volgt zelfstandigheid en zelfredzaamheid. De zelfzorg is hierbij preventief, of "eerste lijns".

Zelfzorg kan ook in het verlengde liggen van een medische behandeling. De verpleging kan geen 24/24 bij iedere zieke zijn, dus zal ze bij voorbeeld aan diabetespatiŽnten leren hoe ze zichzelf kunnen opvolgen en behelpen.

Bij zelfzorg hoort ook enige zelfverwennerij, het zoeken van knusheid en gezellig comfort. Zulks hoeft echter geen synoniem te zijn voor door reclame aangeprate kunstmatige behoeften, zeker niet als het najagen van het laatste trendy nieuwtje uiteindelijk zelfdestructieve gevolgen kan hebben. Hier bestaat zelfzorg uit het juist niet deelnemen aan deze overconsumptie en shopverslaving. Vrijwillige soberheid is ook een vorm van zelfzorg.

Bij Wikpedia schrijft men het zo:
"Self care is personal health maintenance. It is any activity of an individual, family or community, with the intention of improving or restoring health, or treating or preventing disease."

"De tijd van het zwaard is voorbij" , was na 1900 een veelgehoorde leuze, dwz een zinvolle beoefening van krijgskunst door gewone burgers heeft nog weinig verband met louter fysieke zelfverdediging. De agressie en de bedreigingen van onze moderne wereld zijn complexer dan het geweld van een boef in een donker steegje.

Met het oog op ontwikkeling en bescherming van welzijn, wordt in onze moderne samenleving zelfzorg een vorm van krijgkunstbeoefening.


Lees ook elders:"The importance of Self Care" en "Self Care Behaviour"