Zuiverheid: Kracht en Valkuilen

Misogi betekent zelfreiniging. Het is een traditioneel Japans begrip. Er bestaan vele misogi-oefeningen, zoals meditatie onder een waterval, maar ook veelvuldig boken-suburi. De idee gaat terug op de mythe van Izanagi en Izanami. Wanneer Izanagi uit de onderwereld terugkeert, wast hij zich in een rivier om zich van de bezoedeling die op hem kleeft, te ontdoen.

Voor Morihei Ueshiba was aikido één grote misogi-oefening. Waneer polsklemmen pijn deden, weet hij dat aan te veel onzuiverheden in het lichaam, die door (zuiverende) training zouden verdwijnen. Goede aikidotraining zuivert het individu, zowel lichamelijk, emotioneel als geestelijk, en maakt hem zo tot een beter mens. Begin bij uzelf, ga door met de omgeving en daarna met de natie. Morihei Ueshiba had wel degelijk een politieke visie.

Misogi is ook samen met vernieuwing een drijvende kracht achter de technische ontplooiing van de aikidobeoefenaar. Door steeds verder de techniek te ontdoen van overbodigheden en “fouten”, van onzuiverheden dus, zal die techniek steeds beter en beter worden. De kracht die uitgaat van de idee van misogi is moeilijk te overschatten.

Dit lijkt en is heel positief, maar toch kan ik in gedachten wat associaties maken:
Een Afrikaans politicus schept schandaal wanneer hij publiek verkondigt dat de leden van een bepaalde bevolkingsgroep in zijn land microben zijn die moeten worden uitgeroeid.
Vrouwenbesnijdenis wordt door besneden vrouwen verdedigd omdat dat zij zuiverder zouden zijn
dan onbesneden vrouwen
Meisjes worden gestenigd wanneer zij voor het huwelijk hun maagdelijkheid verliezen
Mensen die lijden aan smetvrees
Niet iedereen wil “vuil” werk doen
De holocaust

Dit lijkt niet relevant voor aikido maar ook hier denk ik aan een Japanse sensei die zei dat ook als de dojo zuiver is, men verder moet gaan met poetsen, of aan een scène uit een documentaire over Japanse krijgskunst waarin de meisjes van een naginata-dojo voorovergebukt het parket boenen, samen en op commando: ich, ni, ich, ni. , of aan trainigsvormen waarbij men oefent tot men er bijna bij neervalt.

Men kan besluiten dat zelfreiniging (of zelfzuivering) zeer belangrijk is, dat het een zeer krachtig middel kan zijn tot zelfverbetering, maar dat men ook een kritische benadering nodig heeft, enerzijds van wat men eigenlijk “onzuiver” vindt en waarom, en anderzijds van de gedrevenheid (of het fanatisme?) waarmee men die onzuiverheden wil verwijderen. Dit om wantoestanden te vermijden, om te vermijden dat wie de hemel nastreeft, een hel schept voor zichzelf en voor zijn medemensen.